24 Ekim 2013 Perşembe

Almanya ya Indiginizde Ilk Yapmaniz Gerekenler

Almanya ya Indiginizde Ilk Yapmaniz Gerekenler
Almanya ya Indiginizde Ilk Yapmaniz GerekenlerSimdiye kadar bu konuda bir cok sorun yasayan arkadaslari gördügüm icin bu yaziyi yazmaya karar verdim.. Havaalanindan indiktan sonra baslayan bu macerada ilk günler oldukca zor gecer, dilini ortamini kültürünü bilmediginiz yepyeni bir ülkeye geliyorsunuz kolay degil elbette..Heleki hic tanidiginiz yoksa burda isiniz cok ama cok zor..


Her ne kadar bu isleri yaninizda olup yapamasak da en azindan bir yol haritasi cizmek de isinize yarar düsüncesindeyim.. Ise en bastan yani taa havaalanindan baslayalim.. Ucakta tek geliyorsaniz ve hic almanca veya ingilizceniz yoksa, ucaktan inenler arasinda bir Türk yolcu arayin ve kendi durumunuzu anlatip yardim isteyin.. Pasaport kontrolünde ilk defa Almanya ya iniyorsaniz kontrol diger yolculara oranla daha uzun sürer ve size bayagi bir soru yöneltir Alman Polisi..

Sayet yurt ayarlamissaniz gelmeden kesinlikle hafta sonu veya aksam saatleri gelmeyin.. Cünkü yurtdaki odaniza cikabilmeniz icin öncelikle Studentenwerk e gidip sözlesme ( Mietvertrag ) imzalayip daha sonra yurt görevlisinden ( Hausmeister ) anahtarinizi aliyorsunuz. Yalniz dikkat etmeniz gereken husus Studentenwerk hafta sonu kapalidir ve hafta ici de belli bir saate kadar aciktir.. Bu saatlere dikkat edin aksi takdirde tanidiginiz da yoksa sözlesmeyi imzalayana kadar otel de kalabilirsiniz ( en ucuzu günlügü 25 Euro ).

Bunun disinda diger önemli bir anektod ise yaninizda ilk geldiginizde en az bir 400 - 500 euro para bulundurun. Örnegin yurda ciktinizda bayagi bir masrafiniz olacaktir ilk asamada ( yatak, mutfak esyalari vs gibi ).

Yurtdan anahtarinizi aldiktan sonra Internet baglantinizi actirmaniz gerekmektedir. Hemen hemen bütün Studentenwerk lerde Internet baglantisi belli bir merkez üzerinden yönetilir. Kira sözlesmesi imzalarken yaninda internet baglantinizi acmaniz icin gerekli bir form verilir o formda MAC ve IP adreslerinizi Internet firmaniza fakslayarak internetinizi actirabilirsiniz..

Kalacak yeri olanlarin tabiki bu tür problemleri yok.. Daha sonra yapmaniz gereken ikinci asama ise Saglik sigortasi yaptirmaniz.. Sayet dil kursu ögrencisiyseniz aylik 26 Euro civarindaki saglik sigortasindan yaptirtabilirsiniz. Benim tavsiyem Care College.. Asagidaki linkte Online Kayit yaptirtabilirsiniz ( Türkce )

http://www.care-concept.de/krankenversicherung/sprachschueler_und_studenten/sprachschueler_versicherung_einleitung_trk.php?navilang=trk&PHPSESSID=732d2a0eecf5ce0ffdd812e57049d842


Garantör araciligiyla geldiyseniz hemen gidip bir bankada kendinize ait bir hesap ( Konto ) actirin. Örnegin Sparkasse , Deutsche Bank, Citi Bank vs… Bloke hesap actirtip geldiyseniz hemen sigorta yaptirir yaptirtmaz Deutsche Bank a giderek Bloke hesabinizi Aktive ettiriniz..Almanya da her türlü ödemeyi ( kira, sigorta , cep faturasi gibi ) direk olarak bu firmalara verdiginiz Hesap Bilgileriniz dogrultusunda hesabinizdan aylik kesilir..

Sigorta kaydi asamasindan sonraki sürec ise sayet Üniversite kabulünüz varsa okulda Akademisches Auslandsamt a basvururken yolladiginiz bütün belgelerin orjinallerini, sigorta kagidinizi , Pasaportunuzu ve dil kursunuzdan almaniz gereken ögrenci belgesi ( Teilnahmebescheinigung ) götürerek kayit ( Anmeldung ) yaptirarak ögrenci kartinizi ( Studentenausweis veya Semesterticket ) aliyorsunuz. Ögrenci kartini ulasim icin kullaniyorsunuz. Sayet Üniversite kabülünüz yoksa sadece özel bir dil kursuna kayit yaptirmis iseniz de eyaletlere göre yine ögrenciler icin uygun biletler vardir, örnegin NRW de Schoko Ticket ( ayligi 28 Euro ) veya Jungticket gibi.. Veya bazi özel kurslarin anlasmali oldugu Üniversiteler vardir ( Rheinland Privatschule – Duisburg Essen Üniversitesi ) . Kursunuza giderek anlasmali olan Üniversitenin kartini alabilirsiniz.. Bu karti hemen almaniz cok önemlidir cünkü aylik abonman biletiniz yoksa Almanya da toplu tasima araclariyla ulasim gercekten cok pahalidir ( Örnegin sehir ici tramvay icin tek binmelik biletlerin fiyati 2 , 20 Euro civari , sehirler arasi bilet fiyatlari ise 4 Euro dan baslayip uzakliga göre degismektedir ).

Ögrenci kartinizi veya aylik biletinizi aldiktan sonra oturdugunuz sehirdeki Yabancilar Polisine ( Ausländeramt veya Ausländerbehörde ) gidip oturum alma islemlerinize baslayin. Almanya ya ilk geldiginizde ikametkah belgesini genelde Yabancilar Polisinden alirsiniz. Oturum almak icin ilk basta götürmeniz gereken belgeler ;

- Pasaport
- Garantör Belgesi veya Bloke Hesap Kaydi
- Yurtda kaliyorsaniz Kira Sözlesmeniz
- 4 veya 6 Adet Vesikalik Fotograf
- Üniversite Kabul Belgeniz
- Dil Kursu Belgeniz
- Sigorta Kagidiniz


Oturum alma islemleriniz sehirden sehire degisir ama ortalama süre 4 haftayi bulur..

Bunun disinda özel olarak örnegin alisveris, telefon karti gibi konularda yapacagimiz tavsiyelere gelince, sayet sikca Türkiyeyle görüsecekseniz telefonda E – Plus servislerinde Ayyildiz karti alabilirsiniz..
Günlük Ürünleri icin Aldi , Lidl, Penny , Edeka , Rewe, Plus gibi magazalardan yapabileceginiz gibi bulundugunuz yere göre mutlaka hemen hemen her sehirde bir Türk marketi vardir..Ekonomik giyim olarak ise C&A , H&M gibi magazalarda yapabilirsiniz. Uygun fiyata ayakkabi ariyorsaniz hemen hemen sehir merkezlerinde her kösede bulunan Deichmann i tavsiye edebilirim.. Ama dedigim gibi bunlar sadece tavsiye..

Bir de dil kursuna baslamadan önce mutlaka en az bir kere dil kursunuza ugrayin , hem yollari ögrenme acisindan hem de ilk gün icin yabanciliginizi biraz atmaniza faydasi olabilir..

Bu sirasi ile yapilan tavsiyler mutlaka bu sirayla yapilmasi gereken sürecler degildir, fakat simdiye kadarki tecrübelerimiz sonucu , hem zaman kazanmaniz hem de ilk asama da yasayacaginiz acemilikler sonucu gereksiz maddi kayiplari önlemeye yönelik tavsiylerdir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder