23 Ekim 2013 Çarşamba


Almanya'da yüksek öğrenim görmek isteyen adaylar için bilgiler

Bu bilgi notu öğrenci danışmanlıklarında sürekli olarak sorulan sorulara pratik cevaplar vermeyi amaçlamaktadır. Daha genel ve daha ayrıntılı bilgileri DAAD'nin Almanca ve İngilizce olarak çıkardığı "Studium in der Bundesrepublik Deutschland - Informationen für Ausländer über das Studium an deutschen Universitäten" (Almanya Federal Cumhuriyetinde Üniversite öğrenimi - Yabancılar için Alman üniversitelerinde öğretim hakkında bilgiler) adlı broşürde bulabilirsiniz. Daha özel konularda Almanya Federal Cumhuriyetinin Türkiye'deki resmi temsilciliklerinin öğrenci danışmanlıklarına, Türk üniversitelerinde görevli bulunan Almanca okutmanlara veya doğrudan doğruya Almanya Federal Cumhuriyeti'nde ki üniversitelere başvurunuz.

İlke olarak aranılan önkoşulları yerine getiren her yabancı Almanya Federal Cumhuriyeti'nde öğrenim görebilir.

Almanya'da yüksek öğrenim görmek isteyen Türk adaylarda aranan önkoşullar:


1. Türkiye'deki üniversite sınavını kazanmak, yani ÖSS sınavında 185 üstü puan alarak dört yıllık bir fakülteye yerleştirilmek
ve
2. Almanca yada İngilizce bilmek

11 yıllık liselerden veya meslek liselerinden mezun olan adaylar, Türkiye'deki üniversite seçme ve yerleştirme sınavını (ÖSYM) kazandıklarını ve yerleştirildiklerini belgelemeleri halinde (ÖSYS sonuç belgesi) ve aşağıda belirtilen koşulları yerine getirmek kaydıyla

- 1999 yılına kadar mezun olanlar öğrenci seçme ve yerleştirme sınavının her iki aşamasını da başarıyla vermeleri ve bunu belgelemeleri halinde (ÖSYM sonuç belgesi)

veya

- 2003 yılından itibaren 185 puandan fazla aldıkları ve bir yüksek öğretim programına yerleştirildiklerini belgeledikleri takdirde aynı yılın kış sömestrinde hazırlık sınıfına (Studienkolleg) kabul edilebilirler.
Bu adaylar, önce bir yıl boyunca lise eğitimine benzer bir eğitim alacakları "Studienkolleg" denen bu hazırlık okullarına kayıt yaptırmak ve burada eğitim almak zorundadırlar. Bu bir yıllık eğitim sonunda yapılacak sınavı (Feststellungsprüfung) geçen adaylar üniversiteye devam etme hakkını elde edebilmektedirler. Sınava sadece bir sefer girmek mümkündür.

Eğer "Studienkolleg"e gitmek istemiyorsanız, Türkiye'de kazandığınız ve yerleştirildiğiniz üniversitede en az iki yıl okumanız gerekmektedir. Ancak ondan sonra Alman üniversitesine kayıt (yani yatay geçiş) yaptırabilirsiniz.

12 yıllık (Örn: Anadolu Liseleri, Alman ve Avusturya Liseleri, Özel Amerikan Robert Lisesi v.b.) genel liselerden mezun olan adaylar Türkiye'deki üniversite seçme ve yerleştirme sınavını (ÖSYM) kazandıklarını ve yerleştirildiklerini belgelemeleri halinde (ÖSYS sonuç belgesi),

- 1999 yılına kadar mezun olan öğrencilerin seçme ve yerleştirme sınavının her iki aşamasını da başarıyla vermeleri ve bunu belgelemeleri halinde (ÖSYM sonuç belgesi)
veya
- 2003 yılından itibaren 185 puandan fazla aldıkları ve bir yüksek öğretim programına yerleştirildiklerini belgeledikleri takdirde gelecek yılın yaz sömestrinde ÖSYM sınavında yerleştirildikleri alanda yada buna benzer bir alanda Almanya'da doğrudan doğruya yüksek öğrenime kabul edilebilirler.
Unutulmamalıdır ki; Öğrenci Türkiye'de üniversite seçme ve yerleştirme sınavında (ÖSYM) hangi branşı kazanmışsa Almanya'da da ancak o branşta yada benzer bir branşta eğitim alabilir.

Benzer dalda okumak için lütfen Almanya'daki üniversitelerle görüşün.


Önemli:

2003 yılından itibaren meslek liselerinden mezun olanlar, ÖSYM sınavına katılmadan doğrudan meslek yüksek okullarına kayıt yapabilmektedirler. Bu adaylar ancak 2 yıllık ön lisans eğitimlerini Türkiye'de tamamladıktan sonra Almanya'da eğitim alabilirler. Kısacası; Üniversite sınavında iki yıllık Meslek Yüksek Okulları (MYO) yada Açık Öğretim Fakülteleri (AÖF) kazanılmış ise, Almanya'ya eğitime gidilebilmesi için Türkiye'de MYO yada AÖF'de kazanılan bölümün ilk iki yılının Türkiye'de okunması gerekmektedir. Ancak bundan sonra Almanya'ya eğitim için gidilebilir.

Dil Bilgisi
Almanca dil bilgisi, Alman üniversitelerinde öğrenime başlamadan önce bir dil sınavı ile belgelenmelidir. Bu dil sınavı (DSH-Prüfung) kolay olmadığı gibi, bu sinavi yalnızca iki kez yapma hakkiniz buunmakta. Sınavda başarılı olunamadığı takdirde, üniversiteye geçici olarak yapılan kabul de iptal olur ve üniversiteye de kesin olarak kayıt yapılamaz.

Almanya'daki üniversiteler genelde MII (900- 1000 ders saati) düzeyinde Almanca bilgisi istemekteler. Türkiye'de Almanca tedrisatlı okullardan (Alman Lisesi, Avusturya Lisesi yada Anadolu Liseleri) mezun olanların okullarından Almanca bildiklerine dair alacakları yazılar genellikle Alman üniversiteleri tarafından yeterli görülmektedir.

Kontenjan (Numerus Clausus)
Belirli dallar için, örneğin tıp, diş hekimliği, iktisat, işletme, veterinerlik v.s. öğrenci kontenjanı ülke genelinde veya muhtelif üniversitelerde sınırlıdır (Numerus Clausus). Bu dallarda Alman üniversitelerinde yabancı öğrenciler için % 6- % 8 arası bir kontenjan ayrılmıştır. Adaylar başarı durumlarına (lise bitirme notu, üniversite ortalaması, v.s.) göre seçilmektedirler. Bu dallar için Almanca dil bilgisi başvuru sırasında belgelenmelidir. Yetersiz Almanca dil bilgisi kabul edilmeme nedenidir.

Kontenjan kısıtı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için lütfen Üniversiteniz ile görüşünüz.

Staj
Bazı alman üniversiteleri kayıt yapmadan önce altı aylık bir ön staj yapılmış olmasını şart koşabilmektedir. Bu durumun da Alman üniversitelerinden sorulması gerekmektedir.
Özellikle teknik yüksek okullarda olmak üzere bazı teknik bölümler için öğrenime başlamadan önce böyle bir stajın tamamlanması gerekmektedir. Konu hakkında lütfen üniversitenizden bilgi alınız.
Ayrıca Almanya'daki firmalarda ücretli ya da ücretsiz staj yapmak mümkündür. Bunun için önce firmalar ile yazışmak, daha sonra da staj vizesi almak gerekmektedir.
Fakat staj yapabilmek için mutlaka Almanca ya da İngilizce bilmek gerekmektedir.

Staj için ayrıca Türkiye'deki uluslararası staj komitelerine de başvurabilirsiniz:
AIESEC (Tel.: 0212-249 71 73; 0212- 245 61 57) işletme, iktisat veya iktisadi idari bilimler dallarında okuyanlara,
IAESTE (Tel.: 0212-285 60 64) fen bilimleri, mühendislik, ziraat ve ormancılık dallarında okuyanlara,
staj konusunda yardımcı olmaktalar. Yanlız bu komiteler staj yapmak isteyenleri önce muhakkak dil, genel kültür ve branş sınavlarına tabi tutmaktadırlar.

Müzik ve Güzel Sanatlar Yüksek Okulları:
Müzik ve güzel sanatlar yüksek okulları için özel koşullar geçerlidir. Güzel sanatlar veya müzik dallarında okumak isteyen adaylar Türkiye'deki üniversite sınavını kazanmış olsalar dahi Alman üniversitelerinde ayrıca bir özel yetenek sınavına girmek zorunda kalabilirler. Detaylı bilgi için lütfen üniversitenize başvurunuz.

Almanya'da Uluslararası İngilizce Programlar (International Degree Programms in Germany)

Almanya Federal Cumhuriyeti'nde 1998 yılından beri İngilizce eğitim alabileceğiniz uluslararası programlar da mevcuttur. Konu ile ilgili bilgiyi DAAD'nin İstanbul ve Ankara'daki Bilgi Merkezlerinden (IC) öğrenebilirsiniz.
IC İstanbul (Tel.: 0212- 249 34 62)
IC Ankara (Tel.: 0312- 419 35 54)

Türk üniversitelerindeki öğrenimin tanınması

Genel:
Türk üniversitelerindeki başarılar Alman üniversiteleri tarafından dikkate alınmaktadır. Almanya'da üniversiteye kaydolurken, Türkiye'deki üniversite öğrenimindeki başarılar ve alınan dersler ibraz edilmelidir. Ancak Almanya'daki üniversitelerde öğrenim tamamen farklı bir sekilde düzenlenmiş olup, kısmen farklı ders içerikleri talep edilmektedir. Türkiye'deki "lisans" genellikle Alman "önlisansına" denk sayılmaktadır.
Bu nedenle Türkiye'deki üniversitelerden mezun olan adaylar genelde Alman üniversitelerince üniversite mezunu sayılmayıp, ön lisans mezunu sayılmaktadırlar. Yani Türkiye'de okunan dört senenin iki senesi Alman üniversitelerince kabul görmektedir. Bu nedenle Alman üniversitesi yatay geçiş ya da yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin Almancaya tercüme ettirilmiş not dökümlerine (transkript) bakarak fark derslerini vermelerini istenmekte ya da öğrencileri Türkiye'dekinden daha alt bir sömestreden üniversiteye kabul etmektedir.

Master:
Türkiye'deki "Master" (Yüksek Lisans Diploması) Almanya'da genellikle üniversite diplomasına (Diplom-Examen) eş sayılmaktadır.

Doktora:
Almanya'da doktora için önkoşul genellikle Türk Yüksek Lisans Diploması veya Almanya'da üniversite bitirme sınavını (Examen) vermiş olmaktır. Ancak bunların dışında herşeyden önce danışmanlık yapacak bir Alman profesör veya üniversite enstitüsü ile irtibat kurmak ve bir danışman bulmak gerekmektedir. Doktora çalışmasına danışmanlık yapacak bir kişi bulduktan sonra başvuru işlemlerinin yapılması uygundur.

Alman üniversitelerinden mezun olanlar ise, gerek Almanya'da gerekse Türkiye'de (Türkiye'de yüksek lisans okumadan) direkt doktor eğitimine başlıyabilirler.

Yurtdışından alacağınız üniversite diplomanızın Türkiye'de yüksek lisans diplomasına denkliğinin yapılabilmesi için, okuyacağınız üniversitenin en az 10 sömestirlik (yani beş yıllık) olması gerekmektedir. Ancak bu tür üniversitelerden alınacak diplomaların YÖK tarafından yüksek lisans diploması olarak denkleşterilmesi sözkonusudur. (03.03.1997 tarih ve 97.7.440 sayılı YÖK Yürütme Kurulu Kararı)

Alman üniversitelerine son başvuru tarihleri
Almanya'daki üniversitelere başvuru için iki tarih belirlenmiştir.
Yaz dönemi (Nisan-Temmuz) için 15 Ocak;
Kış dönemi (Ekim-Ocak) için 15 Temmuz



Başvuru ve istenilen belgeler bu tarihlere kadar gitmeyi arzu ettiğiniz üniversitenin yabancı öğrenciler dairesinin eline geçmiş olmalıdır. Aksi takdirde başvurunuz dikkate alınmayacaktır. Çıkabilecek bazı sorunları süre bitiminden önce açıklığa kavuşturmak maksadıyla, başvurunuzu mümkün olduğunca erken gönderiniz.

Almanya'daki üniversitelere bazı branşlar için sadece kış dönemine başvuru yapılabilmektedir. Bu branşları Alman üniversitelerinden sorunuz.

1999 yılından sonra oluşan yeni sınav sistemine göre ÖSYM sınav sonuçları Temmuz ayı sonunda ve yerleştirildiğinize dair sonuçlar ise Eylül ayı içerisinde belli olmakta ve bu yüzden de 15 Temmuz'a kadar başvurular yapılamamaktadır. Bu nedenle üniversite sınavına yeni girmiş adayların Almanya'daki üniversitelere müracaat edebilecekleri ilk tarih 15 Ocak tarihidir. Bu nedenle; her ihtimale karşı dönem kaybetmemek ve açıkta kalmamak için lütfen Türkiye'de kazandığınız üniversiteye kaydınızı yaptırınız!

Şayet Alman üniversitesi sizi kabul ederse Türk üniversitesindeki kaydınızı dondurup gidiniz.

Lisan kursları
Bazı üniversiteler yabancı öğrencilerden müracaat anında en azından Temel Düzeyde Almanca bilgisi (Grundstufenkenntnisse) istemektedir…
Üniversite haricinde gideceğiniz özel dil kursunuz haftada beş gün ve en az 20 saat olmalıdır…

Çalışma izni
Öğrenci vizesi alanlar Almanya'da ancak oturma iznine sahiptirler. Çalışma izinleri yoktur. Bu nedenle çalışmaları da mümkün değildir.
Fakat bazı eyaletlerde, özellikle yaz tatillerinde çalışmak ya da part time çalışmak mümkündür. Bu konuda Alman üniversitelerinin öğrenci işlerine (Studentenwerk) başvurulabilir.

Öğrenim kredisi
Ebeveynleri en çok üç yıl önce Almanya Federal Cumhuriyeti'nden ayrılmış olan yabancı öğrenciler bazı şartlar altında Federal Öğrenim Teşvik Yasasından (BaföG) (Federal Öğrenimi Destekleme Kanunu) çerçevesinde öğrenci kredisinden yararlanabilirler (ayda yaklaşık 650 Euro).

Bu konuda bilgi ve form almak için lütfen herhangi bir Alman üniversitesinin öğrenci işlerine (Studentenwerk) başvurunuz.

Alman üniversitelerine başvuru
1- Önce Alman üniversitelerinden başvuru formlarını isteyiniz ve başvuru şartlarını öğreniniz. Alman üniversiteleri birbirlerinden bağımsız olduklarından, farklı başvuru şartları öne sürebilimektedirler.

Genelde Alman Üniversiteleri tarafından istenilen belgeler
Liseyi yeni bitirenler için:
1. Almanca/İngilizce yazılmış özgeçmiş
2. Lise diploması
3. ÖSS Sınav Sonuç Belgesi (kazandı belgesi)
4. ÖSYS Sınav Sonuç Belgesi (yerleştirilme belgesi)
5. Lise son sınıf not dökümleri
6. Almanca/İngilizce dil düzeyinizi gösteren belgeler

Üniversite öğrencileri için:
1. Almanca/İngilizce yazılmış özgeçmiş
2. Lise diploması
3. 1998 ve daha önce yerleştirilenler: ÖSYS II. Sınav Sonuç Belgesi (yerleştirilme belgesi)
4. 1999 ve daha sonra yerleştirilenler: ÖSS Sınav Sonuç Belgesi (kazandı belgesi) ve ÖSYS Sınav Sonuç Belgesi (yerleştirilme belgesi)
5. Üniversitede okuduğunuza dair öğrenci belgesi
6. Not dökümleri
7. Varsa Staj Belgeleri
8. Varsa LES Sonuç Belgelesi
8. Almanca/İngilizce dil düzeyinizi gösteren belgeler

Üniversite mezunları için:
1. Almanca/İngilizce yazılmış özgeçmiş
2. Lise diploması
3. 1998 ve daha önce yerleştirilenler: ÖSYS II. Sınav Sonuç Belgesi (yerleştirilme belgesi)
4. 1999 ve daha sonra yerleştirilenler: ÖSS Sınav Sonuç Belgesi (kazandı belgesi) ve ÖSYS Sınav Sonuç Belgesi (yerleştirilme belgesi)
5. Üniversite diploması ya da çıkış belgesi
6. Not dökümleri
7. Varsa Staj Belgeleri
8. LES Sonuç Belgesi (LES=Lisansüstü Eğitim Sınavı Sonuç Belgesi)
9. Varsa yüksek lisans not dökümleri
10. Varsa staj belgeleri
11. Almanca/İngilizce dil düzeyinizi gösteren belgeler

Asılları Türkçe olan bu belgeleri üniversiteye yollamadan :

· Yeminli tercüme (Almanca yada İngilizce'ye)
· Noter tasdiği
· Apostille tasdiği (Kaymakamlıklardan)
yaptırılarak başvuru formu ile birlikte en geç 15 Ocak ya da 15 Temmuz'a kadar Almanya'da üniversitede olacak şekilde posta yoluyla ve iadeli taahütlü olarak üniversiteye gönderiniz. Belgelerin en geç belirtilen tarihlerde üniversitelerde olması gerekmektedir.
Şansınızı arttırmak için mümkünse birden fazla üniversiteye müracaat ediniz!
Postahaneden alacağınız iadeli taahhütlü belgesini ve başvuru belgelerinizin fotokopilerini lütfen saklayınız.
Müracaat belgeleriniz Almanya'daki üniversitelere ulaştıktan sonra sizlere muhakkak olumlu yada olumsuz bir cevap verilecektir. Eğer cevabınız olumlu ise, yani Almanya'daki üniversite tarafından kabul görmüşseniz sizlere kabul belgeniz (Zulassungsbescheid) gönderilecektir. Kabul belgeniz elinize ulaşır ulaşmaz, hiç vakit kaybetmeden kendinize Almanya'daki geçiminizi temin edecek (aylık olarak en az 650,- EUR) bir garantör bulmanız gerekmektedir. Garantörünüz geçiminizi temin edeceğine dair size bir taahhütname (garanti belgesi) vermek durumundadır.

Garanti Belgesi
Garanti belgesini Almanya (Alman ya da Türk olabilir, akraba olma zorunluluğu yoktur) ya da Türkiye'deki bir tanıdığınızdan alabilirsiniz.
Garanti belgeniz Almanya'dan alınacaksa, kefiliniz sizin adınıza çıkartacağı ve Alman Yabancılar Kanunu madde 84'e uygun öğrenim için davetiyeyi (Verpflichtungserklärung) yabancılar dairesinden alıp ve yabancılar dairesine tasdiklettirilip size gönderilmesi gerekmektedir. Belgenin Almanca adı: (Verpflichtungserklärung gem. § 84 zwecks Studium).
Belgelerinizi tamamladıktan sonra mümkün olan en kısa sürede Öğrenci/Lisan Kursu vizesi için müracaat etmeniz gerekmektedir.


Öğrenci /Lisan kursu vizesi için gerekli belgeler
1- Alman üniversitesinden başvuru yaptığınızı teyit eden başvuru teyit belge (Bewerberbestätigung) [bu belge siz başvuru formlarını Alman üniversitesine yolladıktan sonra Alman üniversitesi tarafından size 2 ila 4 hafta içinde gönderilir. Bazen Alman üniversiteleri bu belgeyi yollamayıp son müracaat tarihini bekler ve o tarihten sonra kabul yada ret belgesini yollayabilir. Eğer size bir başvuru teyit belgesi gönderilmişse, bu belge üniversitenin sizi kayıt ya da kabul ettiği anlamına gelmez! Bu belge sadece başvurunuzu teyit eden bir belgedir ] yada Alman üniversitesi kayıt belgesini size ancak yeterli Almanca biliyorsanız "Zulassungsbescheid" (Kabul Belgesi) adı altında Şubat/Mart ya da Ağustos/Eylül aylarında gönderir.)
2- Lisan Kursu Kayıt belgesi ile ücretin ödendiğine dair makbuz. [ Almanca bilmeyenler Almanya'daki bir dil kursundan (bu üniversitenin kendi dil kursu da olabilir) kesin kayıt belgesi almalıdırlar. Kurs haftada beş gün ve en az 20 saatlik olmalıdır! Hatta kurs ücretinin peşinen yatırıldığına dair makbuz da alınırsa iyi olur. Yalnız bu durumda dil kursu ile görüşün. Eğer vize alamazsanız size paranızı geri iade edeceklerini garanti etsinler.]
3- Türkiye'deki lise yada üniversite diplomanız yahut üniversiteden öğrenci belgesi ile bu belgelerin Almanca'ya tercüme edilmiş ve noter tasdiği yapılmış suretleri
4- Türkiye'de ikamet eden anne ve/veya babanın muhtarlıktan alınacak ikamet belgeleri ile bu belgelerin Almanca'ya tercüme ettirilmiş suretleri
5- Eğitim taahhütnameniz (Bkn: Garanti Belgesi )
6- Öğrenim süresi boyunca geçerli olan bir pasaport.
7- Konsolosluktan alınacak iki adet uzun süreli eğitim için vize formu
8- Formlara yapıştırılmak üzere son zamanlarda çekilmiş vesikalık iki resim
9- 25,- EURO Vize ücreti
Tüm evraklar iki forma ilave olarak ikişer nüsha olmalıdır!

Müracaat dosyanızın bir nüshası müracaat ettiğiniz Alman Elçiliği yada Konsolosluğu vize bölümü tarafından Almanya'da başvurduğunuz üniversitenin bulunduğu şehirdeki yabancılar dairesine (Ausländerbehörde) doğrulukları araştırılmak üzere gönderilir. Yabancılar dairesinin araştırmaları genelde altı ila sekiz hafta arasında değişebilmektedir. Yabancılar dairesi yürüttüğü soruşturma sonucunda Türkiye'deki vize bölümüne bilgi aktarır. Yabancılar şubesinden alınan bilgi doğrultusunda Türkiye'deki vize bölümü vizenizi verir. Almanya'daki vize araştırmalarını kısaltmak için, mümkünse garanti belgesini veren kefil, dil kursu ve üniversite aynı şehirde, bu mümkün değilse en azından aynı eyalet sınırları içinde olmasına dikkat ediniz.

DİKKAT
!!
Turistik veya ticari vize öğrenci vizesine çevrilemez ve uzatılamaz.
Bu nedenle muhakkak Türkiye'deki bir Alman temsilciliğine (konsolosluk yada büyükelçilik) öğrenci vizesi için başvurun. Öğrenci vizesi ilk aşamada üç ay olarak verilir. Alacağınız bu vize ile Almanya'ya girişinizi yaptıktan sonra bu vizenizi her altı ayda yada yılda bir uzattırmak durumundasınız. Bu konuda nereye nasıl başvurulacağını öğrenmek için Alman üniversitelerin öğrenci işlerinden (Studentenwerk) yardım isteyebilirsiniz.
Daha ayrıntılı bilgi için Türkiye'deki Alman temsilciliklerinin kültür ataşeliklerine ya da öğrenci vizesi bölümlerine müracaat edebilirsiniz.

Alman Büyükelçiliği Ankara
Tel.: 0312- 426 54 65-67 yada 0312 - 455 51 00
Alman Konsolosluğu İstanbul
Tel.: 0212 - 334 61 00
Alman Konsolosluğu İzmir
Tel.: 0232-421 69 95-96


Not: Bilgiler Alman Akademik Degisim Programi (DAAD)“ye aittir ve kismen kisaltilmistir. Bazi bilgiler gücelligini yitirmis oabilir. Bu nedenle gerekli merciilerden güncel bilgiler alinmalidir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder