24 Ekim 2013 Perşembe

Almanya'da Üniversite Secmek

Almanya'da Üniversite Secmek



Almanya'ya gelen ve gelecek arkadaslarin en büyük ikilemlerinden birisi de dogru üniversite secimidir. Bir sürü problemi atlatmissinizdir. Vizeniz var, dil sinavini vermissiniz, eviniz ve arkadaslariniz her sey yolunda ama bir secim yapmaniz gerekiyor.

Hangi Üniversite?

Bir cok arkadas dil sinavini verdikten sonra dünya kadar üniversiteye basvuruyor. Dogruyu konusmak gerekirse sartlari sagladiktan sonra Almanya'da hemen hemen her üniversiteden kabul alabilirsiniz. Bu durumda bir cok üniversiteye basvuran arkadaslarin ellerinede bir cok kabul geliyor.

Ilk asamada bu cok güzel bir seymis gibi görünebilir ama isin detayina inince o kadar iyi olmadigini görecegiz. Cünkü elinize bircok kabul ulasinca tabiki secenekleriniz de artmis ve sizinde bir secim yapmaniz gerekiyor olacaktir. Bu durumda arkadaslar cogu zaman dogru karar veremeyebilirler.

Üniversite Secimi Nasil Olmali?

Öncelikle ne okuyacaginizi iyi biliyor olmaniz gerekir. Örnegin Isletme (BWL) bölümü okuyacaksiniz. Bu durumda tavsiyem BWL okuyabileceginiz okullara bakin. Sonra kendi durumunuza bakin. Almanya'nin neresinde ikamet ediyor veya edeceksiniz. Bu durumda yer degistirmek istemiyorsaniz veya yer degistirmenin zorluklarini göze almak istemiyorsaniz civar üniversiteleri ön plana cikarin.

Sonraki asama üniversitelerin alim kosullari. Ben ideal olarak 3 adet basvuru yapilmasini öneriyorum. Birisi kesinlikle okumak istediginiz üniversite (alim sartlari zor olabilir ama atis serbest), ikincisi yine okuyabileceginiz nitelikte alim sartlari daha kolay olan bir diger üniversite, ücüncüsü ise isi sansa birakmamak amacli olarak sizi alacagi neredeyse kesin olan bir Fachhochschule'ye basvurmanizdir.

Rankingler Ne Kadar Önemli?

Rankinglerin ne kadar önemli oldugu konusu sürekli bir tartisma konusu. Tabi ki cok önemli ama bu bizim gibi yabanci ögrenciler acisindan ne kadar fark ediyor? Yani en iyisi ya da herhangi birisi bazen bizim icin fark etmeyebilir. Bu yüzden öncelikle kendinizi bir tartin. Eger gercekten saglam bir calisma disiplininiz yoksa en iyisinde okumanizi tavsiye etmiyoruz cünkü en iyiler genelde en zorlaridir. Lütfen bu ic muhasebinizde kendinize dürüst olun. Gercekten kendinizin nasil bir calisma disiplinine sahip oldugunu bilmeden ben gelirim bu isin üstesinden deyip sonra hüsranla dönmenizi istemeyiz.

Yani en iyi üniversiteyi 4-5 yilda kötü notlarla bitirmektense orta seviyede bir okulu normal sürede normal notlarla bitirmek daha idealdir.

Okul Harclari Ne Kadar Etkili?

Biz yabanci ögrenciler icin en önemli etkenlerden birisidir okul ücretleri. Bazi eyaletlerde olan ve bazilarinda olmayan bu okul ücretleri sizi yillik 1.000 Euro'dan fazlasinin cebinizde kalmasini saglayabilir. Durumunuzu göz önünde bulundurarak seciminizi yapin.

Simdilik aklima gelen kriterler bunlar. Basvuracaginiz üniversiteleri detayli inceleyin. Bu konuda bizim tanitimlarimizdan faydalanbilceginiz gibi Internet üzerinden de arastirmalarinizi yapabilirsiniz...

Saygilar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder