24 Ekim 2013 Perşembe

STUDIENKOLLEG

STUDIENKOLLEG
STUDIENKOLLEGAlmanya da okul Türkiyedekinin aksine bir cok eyalette 13 yil sürmektedir. Türkiye de ise düz lise mezunlari 11, hazirlik okuyanlar ise 12 yil okula giderler. Bu toplam sürede tabiki sinif tekrarlari göz önüne alinmamaktadir. Bu 1 yillik acigi kapatmak icin bu gruba dahil olan ögrenciler Almanya da 1 Yil süren Studienkolleg i yapmak zorundadir.

En cok sorulan sorulardan birisi de kimler Studienkolleg yapmak zorunda oldugu seklindedir.

1- Düz Lise ( 11 Yillik Lise Mezunu ) + ÖSYM den 4 Yillik bir bölüme Üniversite Yerlestirme Belgesi + 1 Yili Okumadan Üniversite = Studienkolleg

2- Düz Lise ( 11 Yillik Lise Mezunu ) + ÖSYM den 2 Yillik bir bölüme Üniversite Kazandi Belgesi + 0 Yil Üniversite = Almanya da hic okuma sansi yok

3- Düz Lise ( 11 Yillik Lise Mezunu ) + ÖSYM den 2 Yillik bir bölüme Kazandi Belgesi + 1 Yil Üniversite = Studienkolleg

4- Düz Lise ( 11 Yillik Lise Mezunu ) + ÖSYM den 2 Yillik bir Bölüme Kazandi Belgesi + Önlisans Diplomasi = Direk Üniversite

5- Düz Lise ( 11 Yillik Lise Mezunu ) + ÖSYM den 4 Yillik bir Lisans Bölüme Kazandi Belgesi + En az 1 Yil Üniversite egitimi = Direk Üniversite

6- 12 Yillik Normal Lise + ÖSYM den 4 Yillik bir bölüm icin Üniversite Yerlestirme Belgesi = Hic okumasa bile direk Üniversite

7- 12 Yillik Normal Lise + ÖSYM den 2 Yillik bir Bölüm icin Üniversite Kazandi Belgesi + 0 Yil Üniversite = Studienkolleg dahi yapamaz, 1 Yil Okursa Studienkolleg.

8- 12 Yillik Normal Lise + ÖSYM den 2 Yillik Bir Bölüme Kazandi Belgesi + Ön Lisans Diplomasi = Direk Üniversite

9- MESLEK LISELERI ( 3 veya 4 Yillik ) + 4 Yillik Lisans Bölümü Kazandi Belgesi + 0 Yil Üniversite = Studienkolleg, en az 1 yil okurlarsa direk Üniversite

10 – Meslek Lisesi Mezunlari + 2 Yillik Ön Lisans Bölümü Kazandi Belgesi , hic okumamislarsa Studienkolleg de yapamazlar,1 yil okurlarsa Studienkolleg, Ön Lisans Diplomasi = Direk Üniversite

11- Düz Lise Mezunu + Acik Ögretim Fakültesi(AÖF ) Kazandi Belgesi , Hic okumadilarsa Studienkolleg de yapamazlar, 1 yil okudularsa Studienkolleg , 2 Yil Okudularsa direk Üniversite ( ayrica not ortalamasinin da % 75 den fazla olmasina dikkat eder bir cok alman üniversitesi )

12 – 4 Yillik Lise + AÖF , hic okumadilarsa Studienkolleg, 2 yil bitirilmisse direk Üniversite. %75 not ortalamasi bu durumda da göz önüne alinir.

13 – Meslek Liseleri + AÖF , 3 yillik düz lise ile ayni kosullar.


Studienkolleg ( SK ) nin sistemine gelince, bölüm olarak 5 kisma ayrilir.


1- T – Kurs ( technischer Kurs ) : Sayisal bölüm okuyacak olanlar icin acilmis olan kurslardir. Ders olarak Matematik, Kimya, Fizik,Informatik, Almanca ve hatta bazi Üniversitelerde Cografya ve Ingilizce dersi verilir. Bu kursu yapacaklar örnegin asagidaki bölümlerde okuyabilirler :

Architektur Wirtschaftsinformatik Chemie
Bauingenieurwesen Informatik Lebensmitteltechnologie
Verfahrenstechnik Mathematik Metallurgie
Elektrotechnik Statistik Geologie
Maschinenbau Physik Lebensmitteltechnologie
Schiffstechnik Vermessungswesen Geographie
Landespflege Ton- und Bildtechnik Werkstofftechnik
Verfahrenstechnik Chemieingenieurwesen Fotoingenieurwesen
Versorgungstechnik Textil- und Druckereitechnik
Produktionstechnik Bekleidungstechnik Umwelttechnik
Mineralogie Meteorologie

2. M – Kurs ( medinizischer Kurs ) : Biyoloji veya TIP bölümlerinde okuyanlar icin acilmis olan kurstur. Matematik,Biyoloji,Almanca,Fizik,Kimya, Informatik ve bazi Üniversitelerde Ingilizce dersi de verilir. Bu kursu yapanlar asagidaki bölümleri okuyabilir :

Medizin Biologie Ernährungswissenschaften
Zahnmedizin Mikrobiologie Agrarwissenschaften
Veterinärmedizin Biochemie Sport
Psychologie Pharmazie

3. W – Kurs ( wirtschaft-wissenschaftlicher Kurs ) : Genelde Ekonomi alanindaki bölümleri kapsar. Matematik, Ekonomi, Sosyal Bilimler ,Almanca ve bazi Üniversitelerde Informatik, Ingilizce ve Siyasal Bilimler dersi de verilir. Bu kursu yapanlar asagidaki bölümlerden okuyabilir :

Wirtschaftswissenschaften Sozialwissenschaften Raumplanung
Wirtschaftsinformatik Soziologie Geographie
Betriebswirtschaftslehre Sozialpädagogik Sozialarbeit
Volkswirtschaftslehre Politikwissenschaften Tourismus
Haushaltswissenschaften Rechtswissenschaften Versicherungswesen
Hauswirtschaftswissenschaften

4. G – Kurs ( Geistes -/gesellschaftswissenschaftlicher Kurs ) : Yetenek iceren bölümler, örnegin ressam, Müzik, Opera gibi bölümler icin acilmis olan kurstur. Ders olarak; Tarih, Edebiyat,Almanca ,Sosyal Bilgiler ve bazi Üniversitelerde ayrica Latince ve Ingilizce dersleri de verilir. Bu kursu yapanlar asagidaki bölümleri okuyabilir :

Germanistik Rechtswissenschaften Theologie
Literaturwissenschaften Kunst / Design Archäologie
Geschichtswissenschaften Kunsterziehung Restaurierung
Politikwissenschaften Kunstgeschichte Ethnologie
Pädagogik Publizistik Journalismus
Philosophie Musikwissenschaften Theaterwissenschaften
Psychologie Musik Produkt-Design

5 . S – Kurs ( sprachlicher Kurs ) : Dil Bilimleri icin acilmis kurstur. Ders olarak okutulan bölümler : Almanca, Ingilizce , Sosyal Bilimler ve Tarih. Okunabilecek Bölümler :

Moderne Fremdsprachen Theologie Übersetzen/Dolmetschen
Klassische Philologie Islamwissenschaften
Rechtswissenschaften





Studienkolleg e Giris : SK ya da herhangi bir kursa girebilmeniz icin direk olarak Üniversitelere basvuru yaparsiniz. Studienkolleg yapanlar, normal Üniversite harc ücretlerini veya Üniversite tarafindan belirlenen bir ücret öderler. Ayrica bir kac eyalette SK larin kaldirildigini ve hangi eyaletlerde hangi üniversitelerde SK verildigini asagida listeleyecegiz.

SK ya genel olarak sifir Almanca ile giremezsiniz. SK ya giris icin bazi üniversiteler T – Kurs da en az A2 ( 400 Saat almanca ) sertifikasi, ama genel olarak B1 ( 600 Saat Almanca ) sertifikasi isterler. Ayrica cok nadirde olsa bir kac Üniversite B2(800 Saat almanca ) bilgisi istemektedir. Basvuru icin gerekli dil sartini sagladiktan sonra ise SK ya giris icin pek de zor olmayan bir sinavi ( Aufnahmeprüfung ) gecmek zorundasiniz. SK lar Üniversitelerde normal ders haftasinda yani Nisan veya Ekim ayinin 2. haftasi baslar ve 2 Semester sürer. SK bitiminde ise artik Alman sisteminde ABITUR – ZEUGNISS e es deger olan bir sinavi( Feststellungsprüfung - FSP) gecmek zorundasiniz. FSP den alacaginiz not sizin tabiri caizse Alman egitim sistemine göre Abitur yani bizdeki Lise Diplomasi notu olarak düser. Yani Üniversiteye basvuru yaptiginizda sadece bu diploma göz önüne alinir. FSP sinavini verenlerden , DSH veya TestDaF sinavi genellikle istenmez.

Hangi eyaletlerde hangi sartlarda ve hangi Üniversitelerinde SK oldugunu inceleyecek olursak :

BAYERN : STK München, STK FH COBURG

BADEN – WÜRTTEMBERG : Uni Heidelberg, Uni Karlsruhe, FH Konstanz

BERLIN : FU/ HU Berlin, TU Berlin

BRANDENBURG : Uni Potsdam, Uni Hamburg

HESSEN : STK Mittelhessen, TU Darmstadt, Uni Frankfurt, Uni – Kassel

MECKLENBURG : Uni Greifswald,HS Wismar

NIEDERSACHSEN : FH Hannover, Uni Hannover

NRW : Üniversitelerde direk olarak yok sadece privat olarak veren bir kac dernek ve kurs var.

RHEINLAND PFALZ : Uni Mainz, FH Kaiserslautern

SAARLAND : FH Saarbrücken, Uni Saarbrücken

SACHSEN : STK Glauchau, Uni Leipzig, TU Freiberg, STK Zittau, TUDIAS Dresden ( privat)

SACHSEN – ANHALT : Uni Halle, STK Köthen

SCHLESWIG-HOLSTEIN : STK Schleswig-Holstein

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder