24 Ekim 2013 Perşembe

Testdaf Komplett

Testdaf Komplett
Almanca
Testdaf Nedir?

http://almanyadalisans.blogspot.com/2008/01/testdaf-nedir-detayli-anlatim.html

adresinden blogumda yazdigim yaziya da göz atabilirsiniz. Sizin icin bir ön giris olur.

Almanya'da okumak isteyen yabanci ögrencilerden almanca dil yeterliliklerini ispatlamalarini istenir. Bu ispatlama icin belirli sinavlari vermeniz gerekir. Bunlardan biri de Testdaf dir. Acilimi Test für Deutsch als Fremdsprache dir. Yani yabanci dil olarak Almanca sinavi.

Sizler bu sinavi DSH Sinavina alternatif olarak düsünebilirsiniz. Ben sahsen Türk ögrenciler icin bu sinavi daha uygun buluyorum. Sebebi biraz sonra anlatacagim üzere grammatik olmamasi ve sinavin genelinin test usulü ve coktan secmeli olmasidir.

Sinav 4 Bölümden Olusuyor:

1-Mündlicher Ausdruck: Bu bölümde sizin almanca düsünme ve konusma kabiliyetiniz ölcülüyor. Tam 7 tane Aufgabe yani ödeviniz var. Bunlarin her birisinde sizi bir ortama sokuyorlar. Mesela arkadaslarinizdan birisi konusuyor staj yapmasi gerekiyormus size soruyor acaba basinin firmasinda mi yapsa yoksa baska bir yerde mi? Sonra size 2 dakika düsünme süresi veriliyor bundan sonra size konusmak icin de 1.5 dakika veriyorlar. Sizde o sürede arkadasiniza kendi fikrinizi söylüyorsunuz.

Yada üniversitede bir konusma ortamindasiniz hoaniz size bir grafik ile ilgili bir soru soruyor sizde hocanizla formel bir sekilde grafigi beschreiben ediyorsunuz yani acikliyorsunuz.

Bu bölüme hazirlanmaniz icin önerim: Burada gelen görevler hep tekdüzedir. O yüzden önce evde daha önce cikmis sorulari muster prüfunglari inceleyeeksiniz. Sonrada cözümleri inceleyeceksiniz. Cözümlerdeki Redemittel leri hemen not edin bunlari günlük hayatta kullanin size aliskanlik haline gelsin. ( Su an ben bir grafik beschreibung u 4 dk. icerisinde yapiyorum ) Evet manyaklik derecesine getirin olayi zaten zevkli de oluyor. Redemittel kullandikca kendinize güveniniz artiyor hochdeutsch kullandiginizi hissediyorsunuz. Ek olarak Konjunktiv de burada ise yarar. Yani tavsyie verirken ben senin yerinde olsaydim seklinde baslamaniz iyi olur.

Bu bölüm de süreniz 30-35 dk.

2-Leseverstehen: Yani okudugunu anlama bölümü. Bu bölümde göreviniz sirasi ile size verilen 3 adet Text yani yaziyi okuyup sorulari cevaplamak. Ilk text te secme göreviniz var mesela is ilanlarini is arayanlara yerlestirmek. Bu en kolayidir.

Ikinci text te ise bildimiz test. Verilen yazi üzerine sorular var ve sorular icin a,b,c olmak üzere 3 cevap var. Dogrusunu seciyorsunuz.

Ücüncü text en zoru bayaa bir uzun digerlerine göre ve sorular var. Soru dan daha dogrusu öneriler var. Size 3 secenek veriliyor. Verilen öneriyi yazi dogruluyor, yalanliyor veya zaten yazida hic yer yok seklinde 3 taneden birini seciyorsunuz...

Bu bölüm 1 saat sürüyor.

3-Hörverstehen:
Yani duydugunu anlama. Biz türkler icin en zor bölüm diyebilirim. Cünkü sürekli türk cevrede kaldigimiz icin almanca anlama meselesi her zaman problem oluyor cünkü normal hayatta cok duymuyoruz.

Burada da 3 tane dinleme metni var. Önce size soru kagitlari dagitiliyor. Dinlemeden önce sorulari okumaniz icin 1 dk. veriyorlar ve genelde yeterli olmuyor.

Neyse bu 1 dk. kendinize göre belirlediginiz anahtar kelimeleri secmeniz ve altini cizmenizde fayda var. Onlari duydugunuzda hemen icten bir otokontrol gibi uyariliyorsunuz tavsiye ederim.

Ilki en kolay sonuncusu en zor ve en hizli hatta o kadar zorki bu yüzden 2 defa dinlettiriyorlar

Dedigim gibi bu bölümde her zaman anahtar kelimeleri bulacaksiniz yoksa isiniz yas.

Bu bölüm 1 saat sürüyor..

4-Schriftlicher Ausdruck: Yani yazili ifade. Bu bölümde 1 saatlik süre icerisinde yapmaniz gereken. Size verilen konu ve grafiki detayli bir bicimde aciklamak. Ilk önce bir giris yaparsiniz. Sonra grafik tanimi. Sonra ona bagli sebepler ve sonuclar. En sonda final yapip bitirirsiniz.

Bu bölüm icin yapmaniz gereken önceden bol bol pratik yapmaktir. Gazeteleri takip etmenizde fayda var cünkü güncel konulardan sorular gelebilir. Internette bir sürü grafik var ciktisini alin oturun evde tanimlama yapin.

DETAYLAR

Sinav ücreti 150€ ( en kötü tarafi)

Bir kursu ziyaret etmeniz 2 ay civarinda ön hazilik yapmaniz tavsiye edilir (eger bu kursa baslarken mittelstufe 2 seviyesine gelmisseniz 2 aylik bir kursla eger tembellik yapmazsaniz kesin verirsiniz sinavi)

Testdaf ile ilgili cok kitap yok maalesef piyasada sayilari 10 civarinda bunlarin hepsini de alabilirsiniz. Bunlari cözmeniz ve cözümleri incelemeniz durumda sinava eksiksiz girmis olacaginizi belirtmis olayim. Ayrica bunlar arasinda Testdaf'a nasil hazirlanmaniz gerektigi ve taktikler veren bir kitap var. Hemen her üniversite kütüphanesinde vardir. Ince bir kitap muhakkak okuyun.

Evde kendi kendinize konusun. Belli bir asamadan sonra mündlicher ausdruck denemelerini zaman tutarak yapin. Testdaf zaman sinirlamali bir sinav. Sizin kisitli zamanda yapabileceklerinizi ölcüyor o yüzden zaman konusunda da kendinizi sinayin.

Alman radyosu dinlemeyin sarkilar isinize yaramaz onun yerine Alman podcastleri dinleyin yalniz cogu podcast te müzik yayini yaparlar. Siz haber podcastlerini arastirin.

Mesela hörverstehen yapiyorsunuz. 2. metin okunurken akliniz hala birdeyse isiniz kötü. Iyi konsantre olmaniz lazim. Ilk metin bitince sizin icin ölmüs demektir. Bir daha onu düsünmeyin. Hazirlanirken de denemeler yapin konsantrasyon üzerine.

Testdaf da sözlük kullanmaya izin yoktur dikkat!!!

SINAV NASIL GECILIR?


Testdaf'ta 3 adet seviye vardir. Bunlar Testdaf 3, 4 ve 5. En iyi sonuc 5 tir bu sonucu bütün bölümlerden almaniz halinde almanyada her bölümü okuyacak derecede almancaniz oldugunu ispatlamis olursunuz. Cogu üniversite 4 ile de kabul eder ve 3 ile de kabul eden üniversiteler vardir. Bu üniversitelere web sitemizde cok yakinda deginilecektir...

Her bölümden ayri ayri puan alisiniz mesela karneniz su sekilde olabilir:

Mündlicher Ausdruck: 4
Leseverstehen: 5
Hörverstehen: 4
Schriftlicher Ausdruck: 4

yani anlayacaginiz her bölümden degisik puanlar alirsiniz. Bu bölümlerin herhangi birinden 3'den düsük almaniz durumunda karne düzenlenmez ve dolayisi ile sinavi gecememis olursunuz.

Sonuclar ortalama 6-8 hafta arasi sinav merkezine gelmektedir. (benim gibi eve gelcek diye beklemeyin )

Bölümler arasinda pause ler olmaktadir. Uzunlugu yarim saate kadar varabilmektedir. Sinav sorumlumuz bizim hocamiz oldugu icin biz ilk arada mensa da yemek bile yemistik ama siz tanimiyorsaniz bilmiyorum aralarin uzamasi problem olabilir.

KAYNAKLAR

Tabiki Testdaf resmi sitesini ziyaret ediyorsunuz:

http://www.testdaf.de/

Testdaf sayfasindaki örneklere nasil ulasabilirsiniz?

önce http://www.testdaf.de/ adresine girin orada sol tarafta menü var. "Vorbereitung auf den TestDaF" i secin ve altinda acilan menüden de "mit den Modellsätzen" bölümünü secin. CIkan sayfadaki yazida "Modellsatz 01" ve "Modellsatz 01" linkleri yaziya gömülü bulunmaktadir onlari secerek iki ayri testdaf örnegi cözebiliriniz.

KAYNAKLAR DEVAM

http://gutenberg.spiegel.de/ burada bir sürü artikel bulabilirsiniz

http://www.strueres.dk/msk/fag/tysk/materiale/redemittel.htm burada redemitteller var cok güzel

http://migranten.erft.de/cms/66.0.html grafik tanimlama icin redemittel ler

http://www.lehrerfreund.de/medien/deutschunterricht/_friedrich-verlag/AB_diagramme-auswerten.pdf grafik tanimlamalar icin bes yildizli bir des notu

http://www.wirtschaftsdeutsch.de/materialboerse/redemittel-diagramm.pdf buda 6 yildizli bir grafik redemittel pdf dosyasi

http://www.teachsam.de/pdf_free/diagrammanalyse_leitfragen.pdf grafik tanimlamada izleyeceginiz sira ve yapmaniz gereken aufgabeleri gösteren süper bir yazi 10 yildiz

http://slowgerman.libsyn.com/ hörvestehen gelistirmek icin bire bir bir podcast. Üstüne tanimiyorum. Belirli temalar üzerine yazilan yazilar ve yazilari ayrica dinliyebiliyorsunuz da..

Bir Alinti


TestDaF size ne kazandırır?
- TestDaF belgesi, Almanya’daki bütün üniversiteler tarafından kabul
edilmektedir.
- Sınavın dört bölümünden de TDN 4 aldığınız, ve seçtiğiniz üniversite de
diğer başvuru belgelerinizi kabul ettiği takdirde, Almanya’daki herhangi bir
üniversitede eğitim alabilirsiniz. TDN 4 seviyesinin altında kalan notların
tanınması ve üniversiteye kabulünüz, seçtiğiniz bölüme, branşa ve
öğrenim süresine bağlı olarak söz konusu üniversitenin değerlendirmesine
kalmıştır.
- TestDaF, bilim, yüksek okul ve üniversite öğrenimi ile ilgili konu ve soruları
içermekte ve üniversite öğrenimi için gerekli ve önemli olan dil
yetisini/bilgisini ölçmektedir.
- TestDaF, dil bilgisinin düzeyini, okuma anlama, dinleme anlama, yazılı
ifade ve sözlü ifade olmak üzere dört ayrı bölümde ölçmektedir. Bu
nedenle TestDaF belgesinde her bölümün puanı ayrı olarak yer alır.
Böylece bu dört bölümdeki eksikleriniz ve artılarınız hakkında detaylı bilgi
alabilirsiniz.
- TestDaF sınavına kendi ülkenizde katılabilirsiniz. Artık bu sınava
katılabilmek için Almanya’ya gelmeniz gerekmiyor. TestDaF belgeniz size
postalanacaktır, böylece Almanya seyahatinizden önce üniversite
başvurusu için gerekli olan evraklarınızı da hazırlayabilir ve hem
zamandan, hemde paradan tasarruf etmiş olursunuz.
- TestDaF’a sınavın içeriğine uygun olarak kendiniz hazırlanabilirsiniz.
- TestDaF’ın bütün dünyada lisanslı test merkezleri vardır. Bu merkezlerden
sınav hakkında bilgi alabilir, TestDaF personeline konuyla ilgili
danışabilirsiniz.
- Ayrıca DAAD uzmanları, Goethe-Enstitüleri, dil okulları, üniversitelerin
fililoji ve Almanca eğitim bölümleri, Federal Almanya elçilik ve
konsolosluklarından da sınav hakkında bilgi edinebilirsiniz.
- TestDaF belgelerinin geçerlilik süresi sınırsızdır.
- Aldığınız sınav sonucundan memnun değilseniz ve puanınızı yükseltmek
istiyorsanız, sınavı - istediğiniz sıklıkta - tekrarlayabilirsiniz.

Testdaf Hazirlik Kitaplarina Örnekler

Training TestDaF. Trainingsbuch mit 2 CD's. Material zur Prüfungsvorbereitung (Lernmaterialien) - http://www.amazon.de/Training-TestDaF-Trainingsbuch-Pr%C3%BCfungsvorbereitung-Lernmaterialien/dp/3468476361/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1209051146&sr=8-1


Bu da daha önce yazida belittigim Testdaf icin özel taktikler kitabi
TestDaf-Training: TestDaF - Training. Tipps, Lösungen, Transkripte. (Gebundene Ausgabe)
http://www.amazon.de/TestDaf-Training-TestDaF-Training-L%C3%B6sungen-Transkripte/dp/3930861518/ref=sr_1_4?ie=UTF8&s=books&qid=1209051146&sr=8-4

Mutlaka almaniz gereken bir baska kitap
Fit für den TestDaF, m. 2 Audio-CDs (Broschiert)
http://www.amazon.de/Fit-f%C3%BCr-den-TestDaF-Audio-CDs/dp/3190016992/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1209051280&sr=8-1

Bunlar haricinde baska kitaplarda var ekleyebilirsiniz ama bunlari muhakkak edinip okuyun ve cözün en iyileridir. Bu arada linkleri Amozon dan verdim ama oradan almanizi tavsiye etmem. Herhangi bir kütüphane den ödünc alabilirsiniz...

Saygilar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder