24 Ekim 2013 Perşembe

Almanya'da Calismak ve Is Bulmak

Almanya'da Calismak ve Is Bulmak
Almanya'da Calismak ve Is BulmakAlmanya'ya gelmek isteyen ve burada ilk zamanlarini yasayan hemen herkesin sordugu ve cok önem verdigi bir meseledir calisma meselesi. Bende defalarca cevaplamaktansa bir makale seklinde yazayim, hem ben kurtulayim hem de herkesin elinin altinda böyle faydali bir makale bulunmus olsun.

Almanya'da üniversite okuyan yabanci ögrencilerin oturum izinlerinde yazan 180 yarim gün veya 90 tam günlük calisma izinleri vardir. Bu izin kimlere taninir, is nasil bulunur, nerelerde aranir ve basvurularda neye dikkat edilmelidir tarzi sorulara cevap verecegiz yazinin devaminda.

Önemli bir giris notu:

Daha yazinin basinda belirtmek istedigim bir konu var. Daha TÜrkiye'de bulunan ve Almanya'da okumak isteyen arkadaslara olacak bu notum. Bize de defalarca sorulmustur ve tabiri caizse gina gelmistir.

Almanya'da calisarak gecinilirmi? Evet Almanya'da calisarak gecinilebilir ama buna güvenilerek Almanya'ya gelinmez. Neden mi?

- Ilk gelecek arkadaslar dil kursuna gidecektir büyük ihtimalle. Dil kursu sirasinda calisma hakkiniz zaten yok...

- Yukarida Almanya'da calisarak gecinilir demedim, gecinilebilir dedim. Aradaki farki sanirim anlarsiniz. Yani burada kesinlik söz konusu degildir. Bazilar calisarak gecinebilir ama bu herkes icin garanti degildir.

Bu yüzden lütfen maddi durumunuzu iyi planlamadikca hayaller kurarak onca yol tepmeyin. Burasi Türkiye degil kimsenin kimseye insafi yok.

Bu konu ile ilgili özel mesaj da istemiyorum. Pembe cerceveli hayalleri daha da süsleyemeyecegim ve bazi arkadaslari rüyalarindan uyandiracagim icin üzgünüm...

Gelelim Digerlerine

Almanya'dasiniz ve size resmi olarak verilmis calisma izniniz var. Peki nasil ve nerelerde calisabilirsiniz?

Bu konu tabi ki size bagli. Sizin özelliklerinize göre degisik kategorilerde isler bulabilirsiniz. Yani ne kadar ekmek o kadar köfte.

Ben sizin icin kategorilere ayirdim...

Kategori 1

Kimler: Calisma izni almis sansli dil kursu ögrencileri, ingilizce okuyan ve egitiminin basindaki ögrenciler, calisma izni olan ama almancasi pek iyi olmayanlar...

Calisma Yerleri: McDonald's, Burger King gibi fast food restorantlar, türk dönerciler, temizlik isleri

Kategori 2

Kimler: Almanca dilinde üniversite egitimi alan ve üniversitenin en az 1.5 yillik bölümünü geride birakmis olanlar

Calisma Yerler: Kategori 1'in calisabilecegi yerlere ekstra olarak Werkstudent olarak calisabilirler. Bu kavrami yazinin ilerisinde aciklayacagim. Ayrica üniversitede HIWI olarak da calisabilirler. Bu kavrami da yazinin devaminda anlayacaksiniz.

Kategori 3

Kimler: Egitimini bitirmek üzere olan veya Staj yapma zorunlulugu olanlar

Calisma Yerleri: Kategori 1 ve 2 ye ek olarak Staj sunan yerlerde, bititmeye yakin olanlar ayrica endüstri de tez yazacak yerler arayabilirler.

Werkstudent Nedir?

Bir Werkstudent olarak üniversite egitiminizin yaninda hayat geciminizi saglamak icin genelde bölümünüzle ilgili bir alanda bir firmada calisabilirsiniz. Bir werkstudent aslinda bir firmada bir mühendis gibi caliabilir yalniz saatleri genelde daha azdir ve ücretleri tabiki yine daha azdir.

Haftada 20 saat calisarak 600-800 euro arasinda bir gelir elde etmeniz mümkündür. 2. Kategoriye giren kisiler icin uygundur.

Burada önemli bir not daha eklemek istiyorum. Sözel bölüm okuyan arkadaslarin bu tarz kaliteli isler bulmasi gercekten zor olabiliyor. Yani hem kendi bölümünüzle ilgili ve ileride özgecmisinize ekleyebileceginiz, hem kendinizi gelistirip, bilginizi praktige dökebileceginiz isler genelde teknik bölüm okuyan ögrenciler icin gecerlidir.

Teknik ögrenciler arasinda da özellikle programlama yetenegi iyi olan bilgisayar, elektronik, makina okuyan arkadaslarin sanslari daha yüksek.

HIWI Nedir?

Hilfswillig yani yardima gönüllü kisi olarak gecer ve ögrenci olarak üniversitede Lehrstuhl denilen bölümlerde calisan kisilere verilen isimdir (Asistandan farklidir).

Bir HIWI olarak üniversitede Tutor olabilir ve kendinizden alttaki semester lara dersler verebilirsiniz. Onun haricinde projelerde calisarak da HIWI olabilirsiniz.

Ben mesela kendi fakültemde Bilgisayar Operatoru olarak haftanin bir günü calismaktayim.

Bu tarz isleri genel olarak üniversitelerin, fakültelerin ve bölümlerin is ilanlari sayfalarinda bulabilirsiniz.

Bu isin geliri calistiginiz saate göre degismekle birlikte aylik 220-400 euro civarinda olmaktadir.

Bu isleri bulmanizda Connections dedigimiz olay önemlidir. Illa cok önemli projelerde yer alacaksiniz diye bir sey yok. Üniversitenizde kariyer planlama, international, kayit bölümü gibi bölümlerde sürekli eleman aranabilmektedir. Iliskileriniz sayesinde bu tarz isler cikartabilirsiniz.

Kendimden bir örnek vermek gerekirse, sürekli uluslararasi ögrencilerin toplantilarini ziyaret ederdim. Bu sayede danisman hoca ile yakin temas kurma ve kendimi tanitma firsati kazandim. Kendisi bana bir zaman önce uluslararasi ögrenciler icin ingilizce bir kitapcik hazirlamami rica etti. 1,5 aylik kisa ve saat basi ücret alabilecegim bir is. Yakin temasim olmasaydi bu isi alamazdim. Isi ararsiniz bulamazsiniz, ilgilenmezsiniz kendisi ayaginiza gelebliliyor böyle. Ilginc.. :D

Aushilfe Nedir?

Almanya'da calisma izninizi aldiginiz ilk zamanlar, almancanizin olmadigi durumlarda ve özelliklerinizin sifiri buldugu anlarda yapmaniz gerekecek isler. Yani yardim isleri:

temizlik isleri
bulasik
tasima
fast food
komilik vs.

tarzi islerdir. Saat ücretleri 4 euro gibi rakamlardan baslamaktadir. Ortamala 5-6 euro civarindadir.

MiniJob nedir?

Aylik 400 euro ya kadar kazandiginiz islere MiniJob denir.

Peki Ya Vergi Durumu?

Almanya'da vergi maalesef Allah vergisi bir seydir. :(

Nasil yani dediginizi duyuyor gibiyim. Ama simdilik üzülmeyin, cünkü ögrencilerden belli bir miktara kadar vergi yok. Ama tabi yarin öbür gün mezun olup ta burada ise basladiginizda maasinizin yarisini devlete vermek biraz koyacak tabi.

Gelelim ögrencilerin vergi muafiyeti durumuna.

Durum 1: MiniJob sahibisiniz yani aylik geliriniz 400 euro dan fazla kazanmiyorsunuz. Bu durumlarda kafaniz rahat cünkü para direkt olarak banka hesabiniza akiyor ve kimseyle muhatap olmaniza gerenk yok.. :)

Durum 2: Aylik 400'den fazla kazaniyorsunuz. Mesela 800 euro girmesi gerekecek hesabiniza bu ay, bankaya gidiyorsunuz hesabiniza bakiyorsunuz ve bir SOK!!! Nerede lan benim paramin 3 te biri? =)

Bu durumda paranizdan vergi kesiliyor. Ama üzülmeyin cünkü sene sonunda eger bütün yillik kazanciniz 8.000 euro miktarini gecmemisse ödediginiz vergileri tikir tikir geri aliyorsunuz ki genelde bu miktari gecmeniz cok kolay da degildir. Becerebilen azdir. O kadar da kasmaya gerek yoktur zaten.

Durum 3: Yillik geliriniz 8.000 euro yu gecti ise o zaman ödenen vergilerin hepsini alamiyorsunuz, bir miktarini alabilme sansiniz mevcut tabi. Kazandiginiz paraya bagli.

Ya zaten 8.000 euro yu gecmeyin arkadas okumaya geliyosunuz buraya. :D

Isin sakasi bir tarafa, Almanya'da vergi isleri cok cetrefilli hic bulasmak istemiyorsunuz. Ben icerideki kus kadar param icin bir de 80 euro para ödüyorum ki muhasebeciye isleri halletsin: Taktik belli: BEZDIRIYORLAR.

is Arama

Internet is arama icin artik neredeyse tek kaynak burada. Sizler icin nerelerde is bulabileceginizi derleyeyim dedim:

Aushilfe Isleri:

Genelde 1. Kategoridekiler icin uygun olan bu isler icin kesinlikle bakiniz:

- Yerel gazetelet: buralarda temizlik, tasima ve dagitim ile ilgili isler bulabilirsiniz.

- McDonalds: Biraz almancaniz varsa burada her zaman is bulabilme sansi var. Alttaki linki kopyalayip yapistirin

http://www.karriere-bei-mcdonalds.de/

- GigaJob: Burada bu tarz ilanlar toplaniyor genelde

http://de.gigajob.com/job/Aushilfe.html

- MeineStadt: yasadiginiz sehiri secin ve ilanlara bakin. EN cok ilanlar genelde burada yer alir

http://kleinanzeigen.meinestadt.de/deutschland/dienstleistungen/aushilfen
http://kleinanzeigen.meinestadt.de/

- Ebay Ilanlari: yani eski ve bizdeki adi ile KIJIJI burada da aktüel bir sürü ilan oluyor

http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/

Werkstudent isleri

Bu isler icin bir cok ilan sitesi bulunmaktadir. Bu tarz isler genelde gazetelerde cikmaz. Basvurularinizi profesyonel yapmaniz gerekmektedir. Yani Özgecmis, Not Durumunuz, Foto, Sertifikalar, Basvuru Yazisi tarzi seyleri hazirlaniz gerekmektedir. Ben kendime ait örnekleri sitede paylasmak istemiyorum bu yüzden Google da aratmanizi tavsiye edecegim kelimeler:

- Lebenslauf (CV) - Anschreiben (Basvuru Yazisi) - Bewerbungsmappe (Basvuru Dosyasi)

Onun haricinde Werkstudent isleri bulabileceginiz siteler su sekilde:

- Trovit Jobs: Hemen hemen bütün ilanlari indexliyor.

http://jobs.trovit.de/

- Monster: tanimayan varsa kendini köprüden atabilir

http://monster.de/

- Stepstone: Cok kaliteli ve büyük bir is arama sitesi,

http://www.stepstone.de

Bunlar haricinde size benden de bir takim tüyolar:

- Campus Career Network: Cok saglam ilanlar oluyor

http://www.c2n.de/

- BigRed Online: Burasi ekonomicilere özel ilanlar icin

http://www.bigredonline.de/

- 1000praktika: adi üzerinde staj arayabilecginiz bir site

http://www.1000praktika.de/

- Praktikum: staj aramasi yapabileceginiz bir site

http://www.praktikum.de/german/index.html

Veeeeeeeeeeee kesinlikle unutmamaniz gereken bir sey. Büyük firmalarin websitelerinin kariyer bölümüne göz atmak. BMW, Mercedes, Telekom, Vodafone, VW, O2... tarzi firmalarin ilanlari kendi sitelerinde daha fazla oluyor...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder